Errors - Lease Of Life albumreview

Deze week brengt het Schotse Errors haar vierde volledige album 'Lease Of Life' uit. Het drietal uit Glasgow, dat haar muiek op het label van landgenoten Mogwai uitbrengt, heeft inmiddels een behoorlijke naam opgebouwd in de wereld van de electro(nische) muziek.

'Lease Of Life' bevat slechts negen nummers maar klokt toch pas na meer dan 50 minuten uit. Het Schotse eiland Jura speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het album; oorspronkelijk zou de band er naartoe om te schrijven, maar uiteindelijk bepaalde het de sfeer van het hele album.

Een sfeer die zowel duister als vrolijk is, want na de mysterieus stampende (instrumentale) opener "Colossal Estates" wisselen vrolijke jaren '80 synthesizers in het titelnummer en dansnummers als "Genuflection" en redelijk duistere composities (intermezzo "Early Nights") elkaar af.

Afsluiter "Through The Knowledge Of Those Who Observe Us" gaat richting het kwartier en klinkt als een grote synth-jam waar ineens een koor voorbij komt, vergezeld door een gitaarsolo. De gitaar werd overigens in één keer opgenomen en is met fouten en al op het album gezet.

Naast het eiland Jura speelt het gebruik van nieuwe synths volgens de band ook een grote rol in het geluid van 'Lease Of Life'. Twee vocalistes en het eerder genoemde koor zijn andere aanvullingen op de basisbezetting van de band.

Voor mij een eerste kennismaking met Errors, dat ik voorheen enkel van naam kende. De eerste nummers waren even wennen, maar uiteindelijk werd het een prettige kennismaking. In welk hokje ze geplaatst zouden moeten worden? Geen idee. Het kan meerdere kanten op, in elk geval is electro een naam die het genre redelijk dekt.

"Slow Rotor" is een duet met één van de vocalistes (Olivia Stamp) en is voorzien van een video.


Comments