Sivert Høyem - Lioness

Sivert Høyem leerden we rond de eeuwwisseling kennen als 'de zanger met kenmerkende stem' van de Noorse band Madrugada. Na de dood van vriend en bandlid Robert Burås besloot deze band er mee te stoppen.
Inmiddels is Høyem met 'Lioness' alweer aan zijn vijfde solo album toe. Waar Madrugda refereerde aan de periode vroeg in de ochtend is 'Lioness' geinspireerd door één fase eerder: slapen, dromen, de nacht.

Albumopener "Sleepwalking Man" is wat dat betreft overduidelijk in die verwijzing, "My Thieving Heart" opent met de zin 'Waking up too soon' en in afsluiter "Silences" maakt hij aan alle eventuele onduidelijkheid een eind: 'The night is my favorite time of day'.
Betekent dit dat het album ongeschikt is voor overdag? Zeker niet. De stem van Høyem heeft wel iets extra in de donkere uren/ dagen, maar een nummer als "Fool To Your Crown" is gewoon een prima popliedje bij daglicht, terwijl radiostations een goede reden moeten hebben een nummer als "V-O-I-D" niet te draaien.

Persoonlijk vind ik met "The Boss Bossa Nova" en "Oh, Spider!" het hoogtepunt van het album tegen het einde zitten.

Beoordeling: 8/ 10

'Lioness' is afgelopen week uitgekomen via Hektor Grammofon/Rough Trade. In Maart komt Høyem naar ons om zijn album te promoten middels shows in Paradiso Noord  (Amsterdam, 15 mrt), Vera (Groningen, 16 mrt) en  Botanique Rotonde (Brussel, 17 mrt).

Comments