Chabliz - Straight Stories albumreview

Onlangs presenteerde het Haagse viertal Chabliz haar tweede album 'Straight Stories'. De opvolger van 'Nightporter' bevat een mix van eigen nummers en sterk verbouwde covers. Live spelen ze veel akoestisch, op het album niet.

De inspiratie halen ze uit een breed scala van artiesten en stijlen. Van Nick Cave tot Beach House en David Bowie tot Nina Hagen. Die variatie vind je ook terug op 'Straight Stories. Opener "You Were Meant For Me" is een zeer theatraal, bijna opera-aandoend nummer, terwijl "Blue Strike" en "Don't Believe" muzikaal een stuk lichter verteerbaar zijn. De bekendste cover is "Billie Jean", die compleet onherkenbaar wordt opgevoerd in een bijna kerkelijke klaagzang. Ook David Bowie's "Lady Grinning Soul" wordt voorzien van een Chablizsaus.

Echt vrolijk zijn de teksten niet; "Don't Believe" (over een ontrouwe man), "When The Sirens Call (Arthur)" (over afscheid nemen en loslaten) en "In The Flesh' (over aanranding tijdens een date) zijn echt even iets anders dan een gemiddeld popliedje. In combinatie met de vaak donkere muziek best zware kost.

'Straight Stories' is daardoor een album waar je voor moet gaan, niet echt als lekkere achtergrond tijdens de dagelijkse bezigheden. Het moet je liggen en zal hierdoor waarschijnlijk geen groot publiek aanboren, maar zeker de liefhebber tevreden stellen.

Beoordeling: 6,7/ 10

Chabliz is deze week nog live te zien in Voorburg (10 November) en een dag later op een (nog) geheime locatie.


Comments