albumreview: Borka Balogh

Na een EP in 2018 is het nu tijd voor een debuutalbum van Borka Balogh. De Hongaarse die tegenwoordig Amsterdam als thuisbasis heeft bracht het titelloze album op 20 september uit.

Heel veel vrolijkheid is er niet te vinden in haar muziek, zowel qua tekst (met titels als "Trust Me", "Unsaid Words" en "Savior Needed" en dat een verbroken relatie veel van de inspiratie voor de nummers vormde weet je eigenlijk al genoeg) als in de muzikale begeleiding.
Ook in haar persoonlijke bericht in de cd hoes waarin ze mensen die het om diverse redenen minder hebben aanraadt 'befriend your darker side' komt dit duidelijk naar voren.

Balogh klinkt soms als Mariska Veres, ook een van origine Hongaarse en die met Nederlandse begeleiding (Shocking Blue) wereldberoemd werd, soms als Doloros O'Riordan, de zangeres van The Cranberries.

Als deze inslag meer albums als dit debuut voortbrengt zou je Balogh bijna aanraden in dit trieste spectrum te blijven zitten. Of zal een volgend album met misschien vrolijker inspiratie zonnig en dansbaar zijn?

Beoordeling: 7/ 10

Na de albumrelease show in het Amsterdamse Cinetol op 30 september staan er op haar (overigens allerbelabberdst leesbare) website geen nieuwe optredens gepland. "Savior Needed" is volgens Spotify de nieuwste single, maar omdat daar geen video van is hier die van albumopener "Gone", die vorig jaar uitkwam. Of luister het hele album.



Comments