albumreview: James Dean Bradfield - Even In Exile

Veertien jaar na zijn debuut komt Manic Street Preachers' zanger James Dean Bradfield met een nieuw solo album. 

Op 'Even In Exile' brengt hij op zijn eigen muziek teksten van toneelschrijver Patrick Jones, die zich liet inspireren door het werk van Victor Jara. Deze Chileense dichter, zanger en activist verscheen jaren geleden al meerdere keren in de popmuziek, zoals in "Victor Jara's Hands" van Calexico. 

Met "La Partida" nam Bradfield ook een cover van Jara zelf op voor dit album. Dit nummer refereert naar de trieste tijd onder dictator Pinochet, net als "Thirty Thousand Milk Bottles'. President Allende zette een programma voor gratis verkrijgbare melk op, nadat hij was afgezet verdwenen er onder het bewind van Pinochet zo'n 30.000 mensen en deze gegevens werden gecombineerd voor dit nummer. 

'Even In Exile' is ondanks de soms zware onderwerpen geen zwaar of deprimerend album en de Manic Street Preachers'fans zullen dit album ook zeer kunnen pruimen. Van de 11 nummers zijn er drie instrumentaal, waaronder eerder genoemd "La Partida" dat zo weggelopen lijkt uit een spaghetti western film (het origineel is meer voor panfluitmannetjes). Naast dit nummer en de single zijn "Thirty Thousand Milk Bottles" en "From The Hands Of Violetta" favoriet. 

Beoordeling: 8,2/ 10 

 "The Boy From The Plantation" is al een tijdje uit als single van 'Even In Exile' en was deze week Love Of The Week op dit blog. Bekijk hieronder de video of beluister het album. 

Comments