albumreview: Mammal Hands - Captured Spirits

 De Britse band Mammal Hands brengt een mix van jazz en electronica op hun inmiddels vierde album ‘Captured Spirits’ dat afgelopen 11 september uitkwam.

Op hun drie eerdere albums ‘Animalia’ (2014), ‘Floa’ (2016) en ‘Shadow Work' (2017) liet het trio (saxofonist Jordan Smart, pianist Nick Smart en drummer Jesse Barrett) de wereld kennismaken met hun mix van stijlen.

De inspiratie voor 'Captured Spirits' kwam vanuit het idee dat ervaringen van voorouders in jouw DNA zitten opgesloten en zo mede bepalen wie je bent. Hiermee borduren ze enigszins voort op het thema van hun vorige album. 

Geen lichte kost dus zou je denken en hoe verwerk je dit in je instrumentale muziek, want vocalen maken de heren nauwelijks gebruik van?

Als je de bedoelingen kent en in staat bent mee te gaan in een sfeer en die te beleven zoals die bedoelt is, haal je het er uit. Gebeurt dat niet, is het ook gewoon prettig luisteren naar de gecreëerde soundscapes zonder in een meditatieve sfeer of iets dergelijks te belanden.

Het sterkste deel van het album bevindt zich halverwege, met de langere nummers "Riddle" en "Rhizome". Het drijvende pianolijntje van laatstgenoemde doet erg aan een compositie van Moby denken overigens.

Beoordeling: 6,4/ 10

'Captured Spirits' is sinds 11 september verkrijgbaar via Gondwana Records en terug te vinden op de streaming platforms. Bekijk hieronder de video voor opener "Ithaca" of beluister het hele album via Spotify.

Comments