albumreview: James Vincent McMorrow - The Less I Knew

De Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow staat bekend om zijn veelzijdigheid en onvoorspelbaarheid. Debuutalbum ‘Early In The Morning’ uit 2010 stond vol innemende en meeslepende gitaar en piano liedjes, hierna verkende hij andere stijlen tot hiphop en R&B aan toe. Met ‘The Less I Knew’ keert de Ierse 'troubadour' terug naar z'n roots waar het allemaal ruim 10 jaar geleden mee begon. 

Als het hebt over het singer- songwriter genre loop je al gauw het risico terecht te komen in simpele, kale en hier en daar saaie liedjes. Op ‘The Less I Knew’ is opener “Hurricane” bijvoorbeeld geen nummer dat z’n naam eer aan doet en je het ergste doet vrezen. Gelukkig is die vrees na “Steven” en het wat vlottere middenstuk (“The Reason I Died”, “Heads Look Like Drums”) ongegrond. Toch zijn drie leuke nummers op een album niet voldoende om van een topalbum te spreken. 

Misschien bewaart McMorrow voor zijn volgende album want hij heeft maar liefst 2 nieuwe albums aangekondigd. Na ‘The Less I Knew’ volgt later ‘Heavyweight Champion of Dublin 8’. Bij het maken van de albums heeft hij naar eigen zeggen niet teveel nagedacht en meer het moment gevangen. 

Laten we hopen dat hij als ook album twee uit is hij zich niet bedenkt beter 1 goed album te hebben kunnen maken en de rest over te laten voor b- kantjes of rarities in plaats van twee redelijke albums.

Beoordeling: 6,9/ 10

‘The Less I Knew’ is sinds 24 juni verkrijgbaar via Faction Records Ltd en te streamen op de bekende platforms. Op 13 en 14 juli is McMorrow live te zien in de Vondelkerk te Amsterdam. Bekijk hieronder de lyricvideo voor de titeltrack of beluister het hele album via Spotify.

Comments