albumreview: RY X - Blood Moon

De Australische singer-songwriter en producer RY X staat bekend om zijn bijna hypnotiserende liedjes die gekenmerkt worden door introspectieve emoties, eigenzinnigheid en intensiteit. Dit heeft intussen geleid tot steevast uitverkocht concerten en ruim 700 miljoen streams tot nu toe. Op 17 juni kwam zijn nieuwe album ‘Blood Moon’ uit.

De plaat beeldt een periode van creatieve eenzaamheid uit en bevat thema's  die verband houden met persoonlijke reflecties op intieme relaties. RY X (Ry Cuming) schreef, speelde en produceerde bijna alles zelf (of alleen zo je wil) in zijn huisstudio in de heuvels bij Los Angeles. 

Uitzondering is “Colorblind” waarvoor hij naar Ijsland vertrok om daar met genregenoot Ólafur Arnalds samen te werken. Albumopener en eerste single “Let You Go” is met huidige single “Spiral” de leukste nummers op het album, dat helaas hier en daar toch richting verveling gaat. Het kenmerkt de fijne lijn waarop RY X zijn muziek balanceert; als het je pakt is het prachtig, mist de klik gaat het onopgemerkt voorbij. Het verschil tussen een 7 of een 8. Het past prima bij het simpele leven met tussendoor wat creatieve inspiratie dat Cuming al zijn hele leven leeft.

Beoordeling: 6,9/ 10

‘Blood Moon’ is sinds vorige week digitaal verkrijgbaar via Infectious Music Ltd; eind augustus volgt er nog een fysieke release. Rond die tijd kun je hem ook twee keer live aanschouwen in Nederland. Op 15 augustus in Amsterdam, Concertgebouw en 25 augustus Utrecht, Tivoli Vredenburg. 

Bekijk hieronder de video voor “Spiral” of beluister het hele album via Spotify.

Comments