albumreview: Sigur Rós - ÁTTA

De IJslandse postrock band Sigur Rós bracht op 16 juni enigszins verrassend het nieuwe studioalbum 'ÁTTA' uit. Het is het eerste nieuwe werk in 10 jaar en is op verschillende locaties opgenomen, namelijk in hun eigen Sundlaugin Studio, verschillende studio's in de VS, maar ook in de Abbey Road Studio's in de UK. 

Terwijl hun laatste plaat 'Kveikur' uit 2013 naar eigen zeggen 'agressief en vel' klinkt, wilden ze met 'ÁTTA' een andere kant op. Het drietal heeft nu gekozen voor een dromerige, orkestrale en meeslepende sound. Deze keuze is onder meer het gevolg van wat veranderingen in de bezetting na het vertrek van drummer Orri Páll Dýrason en de terugkeer van multi-instrumentalist Kjartan Sveinsson. 

Het album draait vooral om de beleving en daarom ontbreken de echte songstructuren en teksten met een onderwerp of verhaal. 

En wat moet je daar dan over schrijven als je niet echt van de sferische, dromerige muziek bent? Geen idee, behalve dat het allemaal wel mooi in elkaar zit. Maar terugkerende draaibeurten op de huiskamerstereo? Vermoed van niet.

Beoordeling: 6/10

'ÁTTA' is sinds 16 juni verkrijgbaar via Von Dur Limited/ BMG en te streamen op de bekende platforms. Een dag na release kon je de band al met orkest zien op het Holland Festival, komende zaterdag 1 juli staan ze op Rock Werchter, maar dan zonder orkest. Bekijk hieronder de video voor "Blóðberg" of beluister het hele album via Spotify.

Comments