albumreview: Greta Van Fleet - Starcatcher

De Amerikaanse rockband Greta van Fleet brengt op 21 juli hun nieuwe album 'Starcatcher' uit. Deze plaat is met Grammy winnaar producer Dave Cobb geschreven en opgenomen in de legendarische RCA Studios in thuisstad Nashville. Het is de opvolger van 'The Battle at Garden's Gate' uit 2021, dat vooral in de Amerikaanse hitlijsten goed presteerde.

Het viertal (drie broers Kiszka aangevuld met een drummer) besloot hun derde album 'live' in de studio op te nemen om de energie van hun optredens zo goed mogelijk te weerspiegelen. Ook wilden ze redelijk vroeg, want pas hun derde album, terug naar hun roots. In plaats van kant en klare nummers opnemen gingen ze met een idee de studio in en werkten het daar, met hulp van Cobb, verder uit. Tussen begin en eind van de opanmes zat bijna een jaar omdat er nog een tour gedaan moest worden. 

Levert dit een compleet ander album of geluid op? Niet echt. Het is een voortzetting van wat we al kenden: strakke, grootste rocksongs waarbij een vergelijking met Led Zeppelin nooit ver weg is. En dan wel de veilige variant van die band. Ideale nummers voor de Amerikaanse rockradio (waar de band zeer succesvol is), maar niet verschillend van eerder werk dat het aan onze kant van de oceaan een ander publiek zal bereiken. 

Meest opvallende nummer is halverwege "Runaway Blues", dat helaas de anderhalve minuut niet eens haalt tussen de langer uitgesponnen andere nummers. Het sluit een sterk blokje na "The Falling Sky" en "Sacred The Thread" af. Met "Meeting The Master" en "Farewell For Now" tilt de band het album naar het einde toch gewoon weer een degelijke score. 

Met om het jaar zo'n album zal Greta Van Fleet nog jarenlang voort kunnen gaan, maar een nieuw publiek bereiken zal lastig worden. En dat is ook helemaal niet nodig gezien de uitverkochte tours.

Beoordeling: 7,5/ 10

'Starcather' is sinds 21 juli verkrijgbaar via Republic Records/ Universal en is te streamen op de bekende platforms. Bekijk hieronder de video voor "Meeting The Master" of beluister het hele album via Spotify. 

Live kun je de band dit najaar zien in onze buurt:

8 november - Amsterdam, Ziggo Dome
12 november - Brussel, Forest National


Comments