albumreview: The Gaslight Anthem - History Books

The Gaslight Anthem bracht op 27 oktober hun nieuwe album 'History Books' uit. Het is hun eerste plaat in 9 jaar. De punkrockers uit de Amerikaanse staat New Jersey nemen thema's als mentale gezondheid en de kwetsbare aspecten van menselijke verbondenheid onder de loep. 

Je zou het zesde album van de band in de categorie levenslied of smartlap kunnen onderbrengen. De moeite die het leven kost om te leven is het centrale thema. Toch wilde de band er geen zwaar album van maken en verwijst de titel ernaar dat dit dingen uit het verleden zijn, dat ze nu verder kijken. 

Ze duiken er meteen in met opener "Spider Bites", waarna de titeltrack volgt, een samenwerking met hun held Bruce Springsteen. "Autumn" is de nieuwe single en een eerste rustpunt op het album. Na eerdere single "Positive Charge" is "Michigan, 1975" net als "Autumn" niet echt opwekkend. En zo brengt de band eigenlijk het hele album lang twee werelden samen: vlotte, strakke muziek en meer dromerige blaadachtige nummers. 

Bij "Empires" slaat het helaas een beetje door de verkeerde kant op. Als het nummer begint denk je eerst een toekomstig kerstplaylist nummer te krijgen, maar na een paar minuten begein je toch wel naar een volgend nummer te verlangen. 

Als The Gaslight Anthem geschiedenisboeken gaat halen, zal dit album er ondanks die éne misser toch wel inkomen als zeer geslaagd.

Beoordeling: 8/10

'History Books' is sinds 27 oktober verkrijgbaar via Rich Mahogany Recordings/ Thirty Tigers en te streamen op de bekende platforms. Bekijk hier onder de video voor "Spider Bites" of beluister het hele album via Spotify. Live zijn de heren komend voorjaar in de buurt: 14 maart Ancienne Belgique in Brussel en twee dagen later Tivoli Vredenburg te Utrecht

Comments