albumreview: The Clockworks - Exit Strategy

De Ierse alternative rock band The Clockworks bracht op 10 november hun debuutalbum 'Exit Strategy' uit. Deze plaat, geproduceerd met voormalig Suede-gitarist Bernard Butler, volgt na een aantal geprezen singles. De band kan supporters als Iggy Pop, Annie Mac, Simon Le Bon en Steve Lamacq tot hun fans rekenen.

Dat niet alleen, The Pixies nodigden hen zelfs al uit als support act tijdens hun Amerikaanse tour. Zoals vaak bij 'alternative rock' is de band een mix tussen rauw en energiek aan de éne kant en rustiger en meer gelaagd aan de andere kant. Zo klinkt opener "Deaths and Entrances" alsof de producer er wat meer aan gewerkt heeft en is "Bills and Pills" meer rechttoe rechttaan. 

Bij de meer gevulde nummers neigt het geluid regelmatig richting een band als Snow Patrol, terwijl de rauwere nummers klinken als een bravere versie van The Vaccines. En dat bravere komt dan vooral door het minder rauwe stemgeluid van zanger James McGregor. Zijn stemgeluid doet erg denken aan dat van Grian Chatten, ook een Ier, misschien daarom. 

Met 'Exit Strategy' levert The Clockworks een prima debuut af, dat misschien net iets minder gladgestreken nog beter zou zijn.

Beoordeling: 7,7/ 10

'Exit Stategy' is sinds 10 november verkrijgbaar via hun eigen The Clockworks label en te streamen op de diverse platforms. Bekijk hieronder de video voor "Mayday Mayday"of beluister het hele album via Spotify. Live kun je het viertal komend voorjaar in Nederland en België verwachten:

11 april Ancienne Belgique, Brussel
12 april Rotown, Rotterdam
14 april Paradiso Noord, Amsterdam
15 april Merleyn, Nijmegen

Comments