albumreview: Walt Disco - The Warping

De Schotse post-punk band Walt Disco bracht op 14 juni hun tweede album 'The Warping' uit. Het is de opvolger van het goed ontvangen debuut 'Unlearning' uit 2022. De flamboyante queer groep uit Glasgow combineert new-wave en glamrock van de jaren '80.

'The Warping' is een belangrijke stap voorwaarts voor de band. Diep persoonlijke teksten onderzoeken gevoelens van afgunst, angst, vreugde en hoop. Het verlangen naar een andere zelf is een terugkerende droom op de plaat. 

Maar wat toch vooral het meest blijft hangen is de theatraliteit die er vanaf druipt en de zeer opvallende stem van zanger James Potter. Theatraal als in gezongen kostuumdrama met wit geschminkte gezichten en grote gebaren die live vast heel goed uitkomen, maar op plaat weinig weten te boeien. En die opvallende stem, ideaal voor een los nummer op de radio om de aandacht te trekken, maar het een hele plaat lang gaat het tegenstaan. 

Het maakt dat verwachtingen voor het album na eerdere kennismakingen als "How Cool Are You?" en "Weightless" van het vorige album niet helemaal ingelost worden. Slecht is het niet, een nummer als "You Make Me Feel So Dumb" is niks mis mee, maar een plaat lang is helaas iets teveel (queer?) van het goede voor de neutrale luisteraar. En de hoes zou in de lp-tijd waarschijnlijk in veel landen niet in de etalage gehangen mogen worden...

Beoordeling: 5,8/ 10

'The Warping' is sinds 14 juni verkrijgbaar via Lucky Number Music en te streamen op de diverse platforms. Bekijk hieronder de video voor "Come Undone" of beluister het hele album via Spotify. Live kun je de band dit jaar twee keer in Nederland zien, namelijk:

29 augustus - Vlieland, Into The Great Wide Open
23 november - Amsterdam, Bitterzoet

Comments