'Where The Mountain Meets The Sea' is het nieuwe album van Meadowlake uit Groningen

 

De Groningse indieband Meadowlake beleefde met hun nieuwe album ‘where the mountain meets the sea’ een unieke opname-ervaring in de gloednieuwe opnamestudio van Buck Meek (Big Thief) en zijn partner Germaine Dunes, gelegen in het prachtige Topanga, Californië. Deze bijzondere locatie, bekend om zijn serene natuur en muzikale geschiedenis, bood de band een artistieke en inspirerende omgeving om hun nieuwe muziek te creëren. Het resultaat is een album dat bol staat van energie, spontaniteit en de ware kern van de band. 


Meadowlake bracht twee weken door in de gloednieuwe opnamestudio van Buck Meek met wie ze via Instagram contact legden. De gitarist van Big Thief was op zoek naar bands om te werken in zijn nieuwe studio, en na het eerste contact klikte het meteen. Hiermee heeft Meadowlake een primeur in handen; zij zijn de eerste band die een volledig album heeft opgenomen bij Meek. Over de voorbereiding van hun drie weken in Amerika vertelt Meadowlake: “Toen we er eenmaal zeker van waren dat we naar de studio van Buck Meek gingen om onze muziek op te nemen, hebben we met elkaar afgesproken dat we deze kans zo goed mogelijk wilden benutten.” Dat betekende dat het voorbereidende werk in Nederland in sneltreinvaart moest gebeuren. “In een tijdsbestek van vier maanden moesten we besluiten welke nummers we zouden opnemen en deze ook nog eens heel goed leren spelen. We wilden niet alleen dat alles klopte, maar ook dat er een bepaalde urgentie in de nummers zou zitten
Afbeelding
.”

Na twee weken in Californië, rondde Meadowlake het album af in New York City in de studio met mix engineer Philip Weinrobe (o.a. Adrianne Lenker, Leonard Cohen, Alanis Morissette). Als fans van veel albums die hij eerder had gemixt, was Meadowlake erg enthousiast om met hem samen te werken. Na het mixen was het tijd voor de mastering van het album, waarvoor Heba Kadry (o.a. Björk, Beach House, Slowdive, The Mars Volta) ingeschakeld werd.

‘where the mountain meets the sea’ is het eerste album van Meadowlake als trio. De voorheen vijfkoppige band bracht tot nu toe twee albums en een EP uit. Toen de band de voorbereidingen trof voor het derde album, volgden er gesprekken waaruit bleek dat de vijf bandleden niet langer op één lijn zaten. Meadowlake vertelt hierover: “Met de opname van het derde album voor de deur, was het een natuurlijk moment om eerlijk te zijn over onze visies en dromen voor de toekomst. Het was een beslissing die uiteindelijk voor ons allemaal goed voelde, hoewel het ook een beetje bitterzoet was vanwege de sterke band die we als vrienden onderling hebben.”

Het proces van de overgang naar een trio bracht ook veranderingen in het geluid van de band met zich mee. Met ‘where the mountain meets the sea’ richt Meadowlake zich op een intiemer, minimalistischer geluid, dat meer gericht is op de kern van de nummers en minder op het massieve geluid dat de band voorheen creëerde.  Deze verschuiving is echter geen abrupte verandering, maar eerder een geleidelijke evolutie die al werd ingezet toen ze nog met zijn vijven waren.


Meadowlake vertelt over de verschuiving in hun geluid: “Het is interessant hoe organisch deze verandering aanvoelt. Het past bij de manier waarop we altijd al muziek maakten. We zijn nooit bezig geweest met het vasthouden aan een specifiek genre, maar eerder met het creëren van iets dat we zelf mooi vinden. Soms is dat lastig, omdat mensen altijd geneigd zijn om labels op muziek te plakken, terwijl wij daar nooit bewust naar hebben gestreefd. Het is een boeiend proces om te zien hoe onze muziek evolueert, terwijl het skelet, de basis van onze sound, altijd hetzelfde blijft.

De visie op het opnemen van muziek die Meek en Dunes hebben, was voor Meadowlake ook een andere aanpak dan ze gewend waren. In plaats van de gebruikelijke manier van instrument voor instrument opnemen, koos Meadowlake er samen met Meek voor om alles gezamenlijk als band en in één keer live op te nemen. Dit bracht een speelsheid en dynamiek in het proces die ze nog niet eerder hadden ervaren. De filosofie achter deze methode is dat het samenspel en de interactie tussen de bandleden veel meer overbrengen dan alleen de muziek. Het zorgt voor een unieke, levendige energie die hoorbaar is in de nummers.

De prachtige omgeving van Topanga Canyon droeg ook bij aan de totstandkoming van ‘where the mountain meets the sea’. Met het mooie weer en de nabijheid van het strand voelde de band zich alsof ze in een creatieve bubbel zaten. Dit contrast met hun eerdere albums, die vaak in meerdere sessies werden opgenomen, maakte een groot verschil. Nu werkten ze dagen achtereen, volledig gefocust en ondergedompeld in hun muziek. Het opnameproces in Topanga was voor Meadowlake een onvergetelijke en transformerende ervaring. Het heeft hen niet alleen geholpen om geweldige muziek te maken, maar hen ook herinnerd aan de vreugde en het plezier van samen muziek maken.

Comments