Nachtschade's Maskerade nu ook op vinyl en extra live shows

Het Amsterdamse viertal Nachtschade bracht afgelopen voorjaar haar debuutalbum 'Maskerade' uit. Beetje laat normaal gesproken om nu nog een review online te zetten. Maar binnenkort viert de band de release van de vinyl versie en doen ze een aantal optredens, dus alle reden om er nu aandacht aan te besteden.

Verhalen van de nacht met een laagje vuilnisbakkengeluid. Zo omschrijft de band zichzelf. Gelukkig voegen ze nog Surf ‘n Roll, Psychedelische Rock en Blues aan deze omschrijving toe.
Een band die de inspiratie grotendeels uit de jaren '60 en '70 haalt.

Dan denk je gauw aan uitgesponnen, mysterieus klinkende nummers die de drie minuten ruim passeren. Of aan meerstemmige zang. En weet je wat? Nachtschade combineert ze gewoon beide.

Opener (en nieuwe single) "Birdman" en "Cozy Boxes" duren even voor je ze door hebt, terwijl in "Staircase" de koortjes gecombineerd worden met een rustige opbouw (met als verrassing nog een stel blazers).
Het loopje van "Endless Dance" doet ergens denken aan Robert Plant's "Big Log", "The Hermit" opent vrij rauw industrieel en afsluiter "Better Learn" klinkt als een blikkerig opgenomen swampsong uit de Missisippidelta.

Kortom: een prima album, waarbij persoonlijk favoriet, het swingende "The Fool", nog niet eens genoemd is.

Beoordeling: 8/10

De liveshows van Nachtschade zijn zowel energiek als theatraal. Vanwege de vinylrelease spelen ze een aantal extra shows. Mezz in Breda deden ze vorige week al aan, maar je kunt ze nog zien, te weten:

21 oktober   Bibelot - Dordrecht
26 oktober   Simplon - Groningen
27 oktober   DB's - Utrecht

Een exacte releasedatum voor de LP was op moment van schrijven nog niet bekend; de cd is nog gewoon verkrijgbaar en 'Maskerade' is natuurlijk ook te beluisteren via de bekende streamingdiensten. Luister hieronder de nieuwe single "Birdman".


Comments