albumreview: The Grand East - What A Man

Uit het Oosten komen ze inderdaad, de heren van The Grand East. Uit het Twentse Diepenheim en omstreken. In 2016 brachten ze een debuutplaat vol zogenaamde bluesrock en rock 'n soul. Twee weken geleden kwam de opvolger 'What A Man'.

Op het nieuwe album is de bluesrock volgens de band wat minder aanwezig maar op de blues 'n soul is niet bezuinigd. Deel van de verandering is de samenwerking met een nieuwe producer, Simon Akkermans.
Opener "Away" is bijna dansbaar, stampend en "Apocalypse Now" lijkt qua bas/drum gemodelleerd naar "Winona's Big Brown Beaver" van Primus. Single en titeltrack "What A Man" haalt dan ineens flink de voet van de gaspedaal.

In "Who Is Joe" gaat zeker de eerste minuut een vergelijking met het oeuvre van The Doors op. Bij "Magic Surf" gaat het tempo weer de hoogte in met, zoals de titel al verraad, surfmuziek. Waar deze titel duidelijk de lading dekt, is "Straaljager" dan toch een stuk mysterieuzer.
Afsluiter "Feels Like I'm Flying" klinkt bijna als een bonustrack die niet bij de rest van het album hoort; een kampvuurliedje dat opgepimpt op de plaat is gezet.

Beoordeling: 7/ 10

'What A Man' is uit sinds 16 november en in december volgt er nog een vinyl versie. The Grand East speelt vrijdag in Hedon Zwolle en zal in januari 2019 deel uitmaken van het grote Eurosonic/ Noorderslag festijn in Groningen.

Bekijk hieronder de video voor single "What A Man".

Comments