albumreview: Het Zesde Metaal - Skepsels

Vlaamse band Het Zesde Metaal zingt in het lokale dialect. De band rond zanger Wannes Capelle schuwt persoonlijke- en maatschappelijke thema's niet op het vijfde album 'Skepsels' dat op 8 november uitkwam.

Het dialect West/ Vlaams kennen we al van Flip Kowlier (solo en met diens groep 't Hof Van Commerce), maar volledig verstaan blijft lastig voor iemand uit Noord- Nederland. Gelukkig zijn de teksten wel globaal te volgen (en zit er bij de cd een tekstboekje).

Naast trots op hun dialect deelt Capelle ook de zorg voor (voedsel)verspilling met Kowlier, zoals hij zingt in "Ander Mens". Het intrieste "Stempel" handelt over het blijvend geconfronteerd (en geblokkeerd) worden door een jeugdzonde. Single "Tid Van Ton" zet het mooie van vroeger af tegen de vooruitgang die geboekt is, moet je wel terugverlangen?

Op "De Onvolledigen" komen we Stefanie Callebaut tegen als duetpartner, de zangeres van SX die hier vorig jaar ook stond met een albumreview. Ook op afsluiter "Ouder Komen" is zij nog te horen.

Een album dat je echt moet luisteren, als achtergrondmuziek zou het misschien wat saai kunnen zijn. Teksten die ergens over gaan, zwevend tussen maatschappelijke teksten van Boudewijn de Groot en de meer romantische verhalen van een Frank Boeijen.

Beoordeling: 8,1/ 10

'Skepsels' is sinds 8 november verkrijgbaar via Unday/ NEWS en te beluisteren op de diverse streamingplatforms. Naast diverse Belgische shows is Het Zesde Metaal komend voorjaar ook drie keer in Nederland te zien: 20 februari Ekko Utrecht, de 21e Merleyn Nijmegen en de 22e tenslotte Bitterzoet Amsterdam.
Bekijk hieronder de video voor single "Tid Van Ton" of beluister het hele album.

 

Comments