albumreview: David Keenan - A Beginner's Guide To Bravery

Toen hij 17 jaar was verdween de Ier David Keenan van de aardbodem. Pas na twee weken liet hij zijn familie weten dat hij in Liverpool zat, op zoek naar zijn muzikale held. Het was het begin van een loopbaan die nu in 2020 debuutalbum 'A Beginner's Guide To Bravery' oplevert.

De reis vanuit zijn grijze thuisstadje Dundalk naar de Engelse metropool dwong Keenan alle schroom van zich af te gooien, hij moest als straatmuzikant geld verdienen voor zijn onderdak en eten. Terug in Ierland gaf dit hem de moed demo's op te sturen. Het was een filmpje op YouTube waarin hij dronken zingt op de achterbank dat hem onder de aandacht van het publiek bracht.

Op 'A Beginner's Guide To Bravery' verhaalt Keenan over zijn verleden, belevenissen in Dundalk, het heden en de toekomst want hij weigert zich te verbinden aan een vaste periode. Opener' "James Dean" heeft weinig met de bekende acteur te maken en geeft het album een triestig gestemde start, die gelukkig in "Unholy Ghost" vakkundig weg gezwiept wordt.

En toch blijft 'A Beginner's Guide To Bravery' na beluistering wat in de depri, soms bijna zeurderige sfeer hangen. Het risico van de singer songwriter.
Er staan zeker prettige nummers op ( het eerder genoemde "Unholy Ghosts", "The Healing","Origin Of The World") die helaas moeite hebben tegenwicht te bieden aan (te) lange nummers als "Love Is A Snug", "Evidence Of Living" en "Subliminal Dublinia").

Daardoor past het album zeker in een rijtje met het titelloze album van zijn kennis Mick Flannery: leuk, maar (te) weinig pakkend als je er niet echt 'voor gaat zitten'.

Beoordeling: 7,3/ 10

'A Beginner's Guide To Bravery' komt op 10 januari uit via Rubyworks/ Orchard. Op 21 maart is Keenan te zien in Paradiso Amsterdam. "The Healing" lijkt de nieuwe single, maar omdat daar nog geen video van is staat hier "Altar Wine".

Comments