albumreview: Deleyaman - Sentinel

Deleyaman is een multiculturele formatie rond Aret Madilian, een Amerikaan van Grieks- Armeense afkomst, de Franse zangeres Beatrice Valentin met een belangrijke rol voor de Frans- Armeense duduk speler Gerard Madilian. Hun 7e album uit 2016 stond op het niet meer actieve fortheloveofmusic.info, nu is het tijd voor album nummer acht: 'Sentinel'.

Soundscapes zoals opener "Exil", waarin de duduk ruim aan bod komt en het psychedelische "Electric Sky" tot meer rock nummers als "Keep The Light" en "Still Waters". Het Franstalige "De Roses Vermeilles" is gebaseerd op een gedicht.

Net als op het vorige album doen bandleden van Dead Can Dance ook weer mee; Brendan Perry neemt op "The Valley" diverse instrumenten voor zijn rekening terwijl op "1973" de piano bespeeld wordt door Jules Maxwell van diezelfde band.

Waar de samenzang tussen Madilian en Valantin in de review van het vorige album omschreven werden als 'duetten tussen Nick Cave & Kylie Minogue of Lee Hazelwood & Nancy Sinatra' komt op 'Sentinel' het nummer "Deer On The Run" hiervoor in aanmerking. Het begeleidend schrijven gooit er nog wat extra namen bij door bij deze huidige single de namen van Leonard Cohen en Jennifer Warnes.

Sferische, vaak donkere, melancholische muziek om naar te luisteren.

Beoordeling: 7,5/10

'Sentinel' verschijnt op 17 januari via Sonic Rendezvous en wordt dezelfde dag live gepresenteerd in podium De Piek te Vlissingen. De volgende dag staat de band in Art Base te Brussel voor ze terugkeren naar Frankrijk. Bekijk hieronder de video voor "Deer On The Run".

Comments