albumreview: Equal Idiots - Adolescence Blues Community

Tweeënhalf jaar geleden debuteerde het Belgische Equal Idiots met 'Eagle Castle BBQ'. Het leverde het garagerock duo veel shows op en afgelopen periode speelden ze daar ook al nieuwe nummers, die nu gepresenteerd worden als onderdeel van album twee 'Adolescence Blues Community'.

Volgens de band zijn ze na het debuut volwassener en serieuzer geworden en dat wilden ze ook in hun muziek laten doorklinken. Is album twee dan een saaie boel? Nee, verre van. Het serieuzer worden ligt volgens hen ook meer in het oog voor detail; niet gewoon rammen en opnemen, maar testen wat het beste werkt.

Dat betekent ook meer geproduceerd en een voller geluid dan je live als duo zou kunnen produceren. Zo zal de hond in "Dogs" of het kinderkoor dat het album afsluit in "Adolescence Blues" vast niet meekomen op het podium. Datzelfde "Dogs" lijkt een ultiem festivalnummer met een heerlijke 'slow drum' en vervolgens een refrein om uit je dak te gaan. "Cowboy Mambo's Desert Dream" lijkt het ritme van Lily Allen's "It's Not Fair" te hebben gebruikt en kan zo op de soundtrack van een moderne spaghetti western.

Het doel van de lange stilte aan het einde van "Alphabet Aerobics" die wordt omschreven als outro ontgaat een beetje en irriteert bij iedere draaibeurt weer helaas. Single "16" klinkt zoals je hoopt dat het nieuwe album van The Strokes zal klinken. Met nog geen 30 minuten aan de korte kant, maar heeft als voordeel dat het hele album (al dan iet met dat outro) tijdens een liveshow gespeeld kan worden.

Beoordeling: 7,5/ 10

'Adolescnce Blues Community' komt vrijdag 21 februari uit en zal de avond voordien gepresenteerd worden in de AB te Brussel. Voor de Nederlandse fans komen ze op 2 april naar Ekko, Utrecht. Kijk hieronder de video voor "16"(na "Run" de tweede single van het album); luister link voor het hele album wordt vrijdag toegevoegd


Comments