albumreview: Walt Disco - Unlearning

Na een passage op het SXSW festival bracht het Schotse Walt Disco hun debuutalbum 'Unlearning' uit op vrijdag 1 april

Synths, beukende drums en een flinke dosis glamrock: het is overduidelijk dat Walt Disco inspiratie uit de jaren tachtig haalt. En toch is de queer artpop van dit sextet, die als een van de spannendste bands van Schotse bodem wordt beschouwd, gemaakt voor de 21e-eeuwse dansvloer. Aldus de tekst in het promobericht. 

En het klopt. Opener "Weightless" is een fijne stamper die vorig jaar al redelijk opviel terwijl "Cut Your Hair" van de 2020 EP 'Young Hard Handsome' al bijna 300.000 streams op Spotify heeft. En dat van de jaren '80 is ook waar, al was het maar doordat de zang van James Potter zo in de vroege jaren '80 wave past. 

Gecombineerd met het theatrale (omschreven als Hollywood glamour) is glam en queer niet ver weg. Volgens de band is 'Unlearning' een album van metamorfose, een stuk in twee delen. Halverwege zal het instrumentale "The Costume Change" symbool staan voor de overgang. Helaas is het niet direct zo dat verandering gelijk staat aan verbetering. Het tweede deel van 'Unlearning' spreekt een stuk minder aan en het zal dan ook niet voor niks zijn dat de singles in het sterkere eerste deel zitten.

Beoordeling: 7,1/ 10

'Unlearning' is sinds 1 april verkrijgbaar via Lucky Number Music. "How Cool Are You?" is volgens Spotify de nieuwe single, maar afgelopen week kwam de video voor "Be An Actor" online. Bekijk de video hier onder of luister het album via Spotify.

Walt Disco is op 22 april te zien in Amsterdam (Paradiso) en een dag later in Rotterdam (Motel Mozaique Festival).


Comments