albumreview: Bloc Party - Alpha Games

Bloc Party bracht op 29 april hun zesde studioalbum ‘Alpha Games’ uit. Deze plaat is de opvolger van ‘Hymns’ uit 2016 en volgens de band een terugkeer naar hun vroegere geluid, namelijk weer meer van het rauwe en voortstuwende postpunk werk.

De terugkeer richting het oude geluid zal vast niet uit het niets komen; de afgelopen jaren was de grote belangstelling voor de band toch wat verdwenen en de solo pogingen van frontman Kele Okereke waren ook geen doorslaand succes. Het spelen van hun debuutalbum ‘The Silent Alarm’ in 2018 en 2019 deed de band besluiten dat het anders moest, meer zoals het was. 

Op ‘Alpha Games’ zijn ze met nummers als “Traps”, het dansbare “By All Means Necessary” en “The Girls Are Fighting”(dat erg aan Kaiser Chiefs doet denken) en nieuwe single “If We Get Caught” zeker geslaagd in het maken van pakkende, fijne nummers. 

Voor veel critici kan de band weinig goeds meer doen na het volgens hen perfect debuutalbum uit 2005, maar met ‘Alpha Games’ levert Bloc Party gewoon een prima album af. Afsluiter “The Peace Offering” doet daar weinig aan af, maar kost de band wel punten.

Beoordeling: 7,1/ 10

‘Alpha Games’ is sinds 29 april verkrijgbaar via BMG/ Infectious. Op 12 mei speelt de band in België (Koninklijk Circus Brussel) om op 17 mei Tivoli vredneburg in Utrecht aan te doen. Bekijk hieronder de audiovideo voor “If We Get Caught” of luister het hele album via Spotify.


Comments