albumreview: Chabliz - Heroes and Foes

‘Heroes and Foes’, het tweede album van de Haagse band Chabliz werd afgelopen 16 oktober middels een concert in hun thuisstad gepresenteerd aan het publiek. Het is de opvolger van ‘Straight Stories’ uit 2017, nadat we eind vorig jaar met de ‘In Bluebeard’s Garden EP’ al een voorproefje kregen.

De drie nummers van de EP (“Francis & Claire”, de titeltrack en Joy Division cover “New Dawn Fades”) vormen samen een kwart van het twaalf nummers tellende nieuwe album. Daartussen één Nederlandstalig nummer (“Politieman”) dat de albumtitel ‘zowel vriend als vijand’ beschrijft. Opener “Jim and The Jimmie’s” is een ode aan diverse muzikale Jim(i)’s, zoals de heren Hendrix, Page en Morisson zoals ze die zelf nooit zouden maken. 

Chabliz is vooral verhalen vertellen met muzikale begeleiding, niet zozeer een popliedjesband. De soms opera- achtige voordracht van Petra de Winter krijgt muzikale begeleiding van Pim van Riezen (toetsen) en Marcel Peters (bas). Het levert zogenaamde ‘kleine liedjes’ op waar het vooral om de verhalen gaat (“Politieman”) met hier en daar een dosis orkest (“New Dawn Fades”, “Francis & Claire”), jazzy heupwiegen (“Senta”) of een muzikale uitbarsting (“Conductor 71”). 

Minpunt dat er geen echte popliedjes op staan is wel dat de sommige nummers wat aan de lange kant zijn. Prima voor bijvoorbeeld een luisterconcert, maar op de huiskamerstereo ebt de belangstelling soms wat weg.

Beoordeling: 6,7/10

‘Heroes and Foes’ is in eigen beheer uitgegeven en sinds 16 oktober verkrijgbaar via hun eigen website en een aantal online winkels. Daarnaast is het album te streamen via de diverse platforms. Er is geen video voor een nummer, maar als je de band wil zien staan er diverse oudere video’s online. Op 11 en 30 december zullen ze een tweetal stream- concerten geven. Beluister tot die tijd hieronder het album via Spotify.


Comments