albumreview: JP Den Tex - The Starlight Adventure

Singer/songwriter en storyteller JP den Tex bracht vorige week zijn nieuwe Engelstalige album aan. ‘The Starlight Adventure’ is een muzikale vertelling over een rondreizend circus- en theatergezelschap dat in het begin van de negentiger jaren door Europa trekt.

Rode draad op dit thema album (song cycle zoals Den Tex het aankondigt) vormt het kleurrijke verhaal over avonturier Jim Molineaux geboren in Haïti die als kind wordt geadopteerd door een Amerikaanse operazangeres en opgroeit in New Orleans. Tien nummers roots/ americana met een prominente rol voor de piano van Rob van Donselaar. 

De Stendhal waar in de eerste nummers naar verwezen wordt was een Franse 19e eeuws schrijver; het Stendhal syndroom een psychosomatische toestand van versnelde hartslag en flauwvallen na confrontatie met iets dat je heel mooi vindt.

Na een donker begin komt op "Like A Twig In The Wind' de frivoliteit om de hoek kijken, gaat het tempo omhoog en verruilen we muzikaal gezien het hardvuur in de donkere kamer voor een gezellig samenzijn bij het kampvuur. Als een twijgje je laten meevoeren door de wind, je droom volgend. Klinkt makkelijker dan het is als je het nummer luistert.

Zoals het eigenlijk allemaal als een moeizaam bestaan klinkt in dit rondreizend circus. "If I Were A Painter" laat onzekerheid over of degene met wie je aan je zijde de hele wereld aankan wel blijft. Of in "Pickin' Up The Pieces" schoon schip maken voor een nieuwe start? En de moeizame verhouding met de stad Milaan in "Milan", waar de gitarist van de show plots vertrok en de verteller van het verhaal ineens onderdeel van Jim's rondreizende show 'The Starlight Adventure' werd.

De wonderlijke reis luistert als een zware tocht, maar met dromen die het wat draaglijker maken. 

Beoordeling: 7/ 10

'The Starlight Adventure' is sinds 30 september verkrijgbaar via Comme Les Chansons/ Concerto records. Op 23 oktober wordt de plaat officieel gepresenteerd en integraal gespeeld in Patronaat Haarlem.

Volgend jaar volgt een theatertour, tot die tijd kun je de animatievideo voor "Stendhal Sonata" bekijken of het album streamen via Spotify.


Comments