albumreview: Pixies - Doggerel

De iconische band Pixies bracht op 30 september hun nieuwste album ‘Doggerel’ uit. Het viertal uit Boston, opgericht door Francis Black en Kim Deal (die inmiddels geen deel meer uit maakt van de band), behoort tot de pioniers van de alternative rock van eind jaren '80/begin jaren '90.

Met de recente singles “Vault Of Heaven” en “There's A Moon On” lichtten ze alvast een tipje van de sluier op. Liedjes zoals ze er zoveel hebben geschreven, waarmee ze veel fans en roem verwierven en een voorbeeld werden voor veel andere bands. En daar is niks mis mee. 

Je zult niet gauw een nieuwe fanbase meer aanboren, maar zij die je al jaren volgen bedienen met wat ze graag horen, prima toch? Een model waar veel bands al jaren hun brood mee verdienen, al dan niet enkel terend op het oude succeswerk. Francis Black schreef voor dit album liefst 40 nieuwe nummers, dus inspiratie genoeg na 36 jaar muzikantenbestaan. Drummer Dave Lovering voelde enthousiasme dat hij sinds ‘Doolittle’ (1989) al niet meer gevoeld had en gitarist Joey Santiago leverde met “Dregs Of The Wine” voor het eerst een nummer dat op een Pixies album belandde. 

En zo blijkt maar weer dat meer van hetzelfde niet altijd gelijkstaat aan uitgeblust of uitmelken van een trucje. Het achtste album van Pixies is weer een kleine drie kwartier vertier voor de fans en levert een paar leuke nummers die misschien nieuwe liefhebbers aantrekken.

Beoordeling: 7,1/ 10

‘Doggerel’ is sinds 30 september verkrijgbaar via BMG en te beluisteren via de diverse streaming platforms. Maart 2023 komen ze naar Nederland voor drie shows (Groningen, Den Haag en Utrecht). Bekijk hieronder de video voor “Vault Of Heaven” of beluister het hele album via Spotify.


Comments