albumreview: Siv Jakobsen - Gardening

De Noorse singer-songwriter Siv Jakobsen doet af en toe denken aan Laura Marling of Ane Brun – haar muziek is verstild en mysterieus. Jakobsen debuteerde in 2015 met de ep 'The Lingering', twee jaar later gevolgd door het album 'The Nordic Mellow'. Op 20 januari verscheen haar nieuwe album 'Gardening'. 

Een eerste aanzet voor wat uiteindelijk 'Gardening' zou worden kreeg Jakobsen toen ze bij een bezoek aan haar oude thuisstad overrompeld werd door negatieve herinneringen die ze hier opdeed. Het resulteerde in een persoonlijk album, dat volgens Jakobsen voor de luisetraar lastig te verteren zal zijn. De titel kan gezien worden als het verwijderen van oud onkruid dat weer terugkwam. 

In "Romain's Place" gaat ze terug naar een slechte relatie, hetzelfde thema als in "Birthday" en "Blue". "Sun, Moon, Stars" is qua thema een wat lichter nummer en een samenwerking met Ane Brun, een inspirator voor Jakobsen.

Het titelnummer klinkt bijna opgeruimd. Zo hoor je toch nog wat optimisme in de tien nummers (en twee reprises met onduidelijke functie, of het zou het terugkomen van herinneringen moeten verbeelden; het voegt verder weinig toe).Laten we hopen dat het schrijven van dit album de ellende heeft doen verwerken en er op een volgend album weer wat meer zon verschijnt.

Beoordeling: 7,1/ 10

'Gardening' is sinds 20 januari verkrijgbaar via The Nordic Mellow en te streamen op de diverse platforms. Bekijk hieronder de live video voor "Sun, Moon, Stars" of beluister het hele album via Spotify. Op 18 februari is Jakobsen live te zien in Paradiso Amsterdam.  

Comments