albumreview: Roufaida - Roufaida

De Rotterdamse singer-songwriter Roufaida bracht op 20 april haar gelijknamige album uit. Met invloeden van Björk, Fairuz en Nilüfer Yanya produceert ze indiepop met gitaar, guembri, vintage Riffijnse casette samples en beats in het Engels en Arabisch, en creëert ze een alternatief popuniversum met Noord-Afrikaanse elementen. 

Als kind reisde Roufaida, net als veel kinderen van Marokkaanse migranten, met haar familie met de auto naar Marokko in de zomer. Tijdens die ritten klonk Riffijnse en Arabische muziek tegen het decor van een steeds roder wordend landschap. “Toen ik opnieuw naar die muziek ging luisteren, gebeurde er iets; in het ritme herkende ik een ritme dat ook in mijn lijf zit. Het voelde heel natuurlijk om daar iets mee te doen.” 

De thematiek van haar teksten gaat over hoop en kansen. “Zo verschillend als we lijken, zo gelijk zijn we in ons verdriet, onze liefde en eenzaamheid.” Het levert een album op voor de liefhebbers van Arabisch getinte pop, waarbij een aantal nummers ook kunnen aanslaan bij de meer algemene popluisteraars.

In aanloop naar de release speelde ze onlangs op Noorderslag en eerder op festivals als Into The Great Wide Open, Motel Mozaique en Welcome To The Village. Ook verzorgde ze de voorprogramma's van Eefje de Visser en Balthazar. Gister vierde ze de albumrelease in haar thuisstad en vandaag laat ze op Record Store Day van zich horen.

Beoordeling: 6,4/ 10

'Roufaida' is sinds 20 april verkrijgbaar via For Farah Records en te streamen op de bekende platforms. Bekijk hieronder de video voor "Canvas" of luister het hele album via Spotify.

Comments