albumreview: Jonathan Wilson - Eat The Worm

Singer-songwriter en producer Jonathan Wilson bracht op 8 september zijn nieuwe album 'Eat The Worm' uit. De plaat heeft hij zelf geproduceerd in z'n eigen studio en hij heeft ook de meeste instrumenten voor z'n rekening genomen. Hulp kreeg hij van Jake Blanton (The Killers) op de bas en de blazerssectie bestaat uit diverse gerenommeerde muzikanten.

De Amerikaan heeft naast een hele rij eigen albums ook de nodige ervaring opgedaan als producer voor anderen. Father John Misty, Margo Price, Conor Oberst en Angel Olsen zijn enkele artiesten die hem inhuurden. Albumopener "Marzipan" ontstond bijvoorbeeld toen hij met Father John Misty werkte, mede geinspireerd door werk van singer- songwriter Jim Pembroke waar hij toen naar luisterde. 

Het levert een prettig luisterbaar album op. Weinig hitgevoelige, radiogeschikte nummers, met een nummer als "The Village Is Dead" misschien als uitzondering. Veel uitgesponnen stukken, langere nummers, met opvallende details zoals een pingelintermezzo tijdens eerder genoemd "Marzipan". 

"Wim Hof", de Nederlandse ijsman wordt in het gelijknamige nummer nog aangehaald als herinnering, al dan niet tijdens een drugstrip. Ook jazzlegende "Charlie Parker" levert een titel, natuurlijk met sax. 'Eat The Worm' is een toepasselijke titel voor een album dat eerst even moet wennen, maar dan als een (oor)wurm blijft hangen na meerdere draaibeurten.

Beoordeling: 7,5/ 10

'Eat The Worm' is sinds 8 september verkrijgbaar via Jonathan Wilson, Inc/ BMG en te streamen op de diverse platforms. Over komende live data is voorlopig nog niks bekend. Bekijk hieronder de video voor "Ol' Father Time" of beluister het hele album via Spotify.

Comments