Francois van Coke - Francois van Coke albumreview

Met de oprichting van de rockgroep Fokofpolisiekar in 2003 begint de muzikale carrière van Francois Van Coke. De band bestaat nog steeds en geldt als een grote naam in de Zuid-Afrikaanse muziekscene. In 2007 richt Van Coke samen met een aantal bandleden een nevenproject op dat zelfs nog groter en succesvoller zal worden, namelijk de alternative rock band Van Coke Kartel die ook internationaal op de kaart staat. Nu is het dan tijd voor een solo debuutalbum dat op 11 mei in Nederland zal verschijnen. 


De afgelopen jaren hoorden we hier af en toe muziek uit Zuid-Afrika, zoals Die Antwoord en Jack Parow. En nu dan Francois van Coke (eigenlijk Francois Badenhorst), die overigens niet helemaal onbekend is in Nederland. Hij speelde hier al met zijn bovengenoemde bands en nam hier in 2013 zelfs een live-video op. En ja... Afrikaans.... soms versta je het en soms vraag je je af waar de beste man het over heeft.

Hindert dat? Flip Kowlier doet het al jaren met zijn West-Vlaams dialect en hij is aardig succesvol hier, dus waarom Afrikaans niet? Titels als "Behoort Aan Niemand Nie", "Die Skip", "By Die Huis" en "Ek Weet Nie" kunnen wij ons ook wel iets voorstellen; "Hulle sê", "Skree" en "Neonlig" liggen wat moeilijker, maar is dan niet juist de sport de betekenis te ontdekken?

Meezingen zal erg lastig zijn, maar meedansen kun je in elke taal. En dat is met deze twaalf voornamelijk pop/ rock georienteerde nummers geen probleem. In juni is hij twee keer live te zien in Amsterdam (Oosterpark en Paradiso), en wel in een speciale setting. Vergezeld door Jedd Kossew, gitarist van Van Coke Kartel, zal hij nummers van zijn nieuwe album akoestisch ten gehore brengen, gecombineerd met oudere nummers van de band.

Ook zal er in Nederland volgens de verhalen een video opgenomen worden voor een nummer van het nieuwe album. "Toe Vind Ek Jou" is al wel een video van en is als eerste single naar voren geschoven.
Ook toegevoegd is de video van "Môregloed", welke in 2013 is opgenomen tijdens het concert in de Melkweg.

(Oh ja: "Hulle sê" en "Skree" betekenen respectievelijk ze zeggen en schreeuwen; "Neonlig" is geen precieze betekenis van te vinden, maar iets met licht.)




Comments